Horká tekvička (Gohyah, Ampalaya)
plod rezaný
Fructus momordicae
Momordica charantia (Cucurbitaceae)
Horká tekvička (Gohyah, Ampalaya)
Príprava:
Čajovú lyžičku (1,5g) zaliať 2,5 dl vriacej vody, vylúhovať 15 minút, čaj sa pije teplý, obvykle po jedle alebo medzi jedlami. Možnosť kombinovať s ďaľšími obľúbenými čajovinami.
Použitie:
Momordica pre zníženie nadmernej hladiny cukru v krvi, čo je prvoradý problém pri diabete 2. typu. Tiež pre vysoký obsah vitamínov A, C, E, B1, B3, B9, minerálov draslíka, vápnika, zinku, horčíka, železa, vlákniny, rastlinných olejov a voľných mastných kyselín. Účinok je navyše podporený obsahom rozsiahlej skupiny sacharidických zlúčenín, saponínov a alkaloidov.